czwartek, 15 sierpnia 2013

Unikanie soli w jedzeniu

Otok kilka porad, jak zmniejszyć ilość soli w diecie. Szczególnie istotne jest to w leczeniu nadciśnienia, a także profilaktyce nadciśnienia.

1.Nie sól potraw przed spróbowaniem. Niektórzy zanim spróbują zupy już ją dosalają z przyzwyczajenia. Zachowanie powinno być odwrotne, najpierw próbujemy potrawę, później ją doprawiamy (jeśli kucharz nie trafił w nasz smak).
2.Nie dosalaj potraw na talerzu. Początkowo jedzenie, którego nie dosolimy będzie nam się wydawać mnie j smaczne. Jednak nasze kubki smakowe bardzo szybko przyzwyczajają się do nowego smaku i już po 2 tygodniach, jedzenie nam będzie smakowało i nie będziemy mogli pojąć, jak mogliśmy jadać tak przesolone potrawy.
3.Zastąp sól ziołami(jeśli używasz ich mieszanki, sprawdź, czy nie zawierają soli) lub zastąp sól zwykłą jej substytutami (sól spotasowa)
4.Zrezygnuj z produktów zawierających duże ilości soli/sodu:
- mieszanki przyprawowe typu: Vegeta, jarzynka, Kucharek itp.
- kostki rosołowe i warzywne
-chipsy, orzeszki solone, krakersy, paluszki solone
- konserwy (mięsne, rybne)
- zupy i dania w proszku
-żywność marynowana (oliwki, grzyby, papryka), peklowana, konserwowana, kiszona (ogórki i kapusta)
- sery żółte, oscypki, sery pleśniowe, sery typu brie
- ryby solone, wędzone, wędliny wędzone, salami
-gotowe sosy w proszku, sosy sojowe, maggi, musztarda, ketchup
- żywność typu fast food
- produkty, który zawierają glutaminian sodu
5.Wybieraj produkty o niskiej zawartości sodu/ soli:
- świeże warzywa
- owoce
- produkty nabiałowe (mleko, sery twarogowe, kefiry, maślanki, jogurty)
- wędliny chude
- zioła (zamiast soli), mieszanki ziołowe (jeśli są bez dodatku soli, sodu, glutaminianu sodu)
- ryby świeże, mrożone (nie wędzone)


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz