sobota, 20 lipca 2013

Dieta jogurtowa na każdy dzień inny jogurt

Dieta jogurtowa

Jeśli myślimy o lekkim i zdrowym planie żywieniowym, dieta jogurtowa jest jedną z bardziej lepszych wyborów. Zawarte w jogurtach żywe kultury bakterii znacznie usprawniają proces trawienia. Przygotowane przez nas menu zawiera dużo witamin, łatwo przyswajalne białko, fosfor oraz wapń. Dieta jogurtowa umożliwia pozbyć się zbędnych kilogramów przygotowując sobie zdrowe i smaczne produkty. Stosując się do wskazówek, w krótkim czasie zobaczymy różnice. Dieta jogurtowa to plan dwutygodniowy. Jego wartości przewyższają jego wady. Jedyną niedogodnością jest kwestia budżetowa – każdego dnia trzeba kupować różnego rodzaju jogurty. Dieta po kilku dniach może być monotonna, jednakże krótki czas jej trwania na pewno nam to zrekompensuje. Korzyści płynące z podjęcia tego programu są z pewnością warte zaangażowania – w ciągu 14 dni możemy zrzucić aż 6 kilogramów. Zaletą tej diety odchudzającej jest jej bezpieczeństwo. Nasz organizm jest zaopatrywany we wszelkie niezbędne do normalnego funkcjonowania składniki odżywcze. Stosując dietę jogurtową, nie czujemy głodu.
Przejdźmy do głównych założeń programu. Najistotniejsze rzeczą jest, żeby przyswajane przez nas jogurty zawierały żywe kultury bakterii, które, jak już wspomnieliśmy, ułatwiają i przyspieszają przemianę materii. Nie należy ograniczać się tylko do jogurtów naturalnych – możemy jeść także te owocowe, zarówno beztłuszczowe, jak o normalnej zawartości tego składnika pokarmowego. Dieta pozwala na spożywanie również innych produktów, a jest to m.in. pieczywo, warzywa i owoce. Już po trzech dniach stosowania programu można zobaczyć pierwsze jego rezultaty w postaci uczucia lekkości i dobrego samopoczucia. Dieta jest doskoną metodą na oczyszczenie organizmu z toksyn i ubocznych produktów przezmiany materii.
Główne zalety jogurtu i potraw na bazie jogurtu:
 Zawartość witamin A, B1, B2 i niacyny, które regulują przemianę materii, podwyższając odporność, wzmacniają system nerwowy, pomagają zmniejszyć zmęczenie i osłabienie
 Zawartość łatwo przyswajalnego białka niezbędnego w procesie budowy komórek, wytwarzania hormonów i enzymów oraz prawidłowego funkcjonowania organizmu
 Zawartość wapnia niezbędnego do budowy zębów i kości (u dzieci) oraz utrzymania równowagi masy kostnej (u dorosłych)
 Są niskokaloryczne – można spożywać je bez obaw jako przekąski między głównymi posiłkami
Przykładowy jadłospis:
Śniadanie
 Wariant I:: banan, 150 g owocowego jogurtu z 5 łyżkami muesli.
 Wariant II: pól grapefruita, kromka chleba z dżemem lub marmoladą, 150 g jogurtu śliwkowego.
 Wariant III: 2 mandarynki, 150 g truskawkowego jogurtu, 2 łyżki pszennych otrębów.
 Wariant IV: jabłko, 2 kanapki z szynką drobiową, 150 g naturalnego jogurtu.
 Wariant V: jabłko, 150 g jogurtu owocowego z łyżką pestek dyni.
Jogurt
Obiad
 Wariant I:: gotowane na parze warzywa (np. marchew, groszek, brokuły, kalafior), szklanka ugotowanego na sypko ryżu polanego naturalnym jogurtem naturalnym i posypanego natką pietruszki.
 Wariant II: kotlet schabowy (bez panierki), pół szklanki makaronu ugotowanego al dente, duży pomidor pokrojony w plastry z dodatkiem sosu jogurtowego (cztery łyżki naturalnego jogurtu, sól, pieprz, pół łyżeczki bazylii), sałatka z połówki awokado z dodatkiem 50 g owocowego jogurtu 0% tłuszczu.
 Wariant III: 2 gotowane ziemniaki, niewielki kawałek piersi z kurczaka (smażona na łyżce oliwy), około 250 g gotowanego kalafiora, 150 g naturalnego jogurtu.
 Wariant IV: 2 gotowane ziemniaki, niewielki kawałek piersi z indyka (smażona na łyżce oliwy), surówka z marchwi i jabłka, około 100 g fasolki szparagowej, 150 g naturalnego jogurtu.
 Wariant V: 2 gotowane ziemniaki, niewielki kawałek rybnego filetu rybnego (gotowany na parze z różnymi jarzynami), 200 g surówki z białej kapusty z dodatkiem soku cytrynowego, 150 g naturalnego jogurtu.
Kolacja
 Wariant I:: kromka chleba (graham) posmarowanego cienko margaryną, połowa papryki, pomidor, połowa papryki, 150 g jogurtu naturalnego.
 Wariant II: kromka chleba typu graham, 175 g jogurtu naturalnego z dodatkiem połowy papryki i natką pietruszki.
 Wariant III: kromka chleba razowego posmarowanego cienko margaryną, 2 kawałki chudego białego sera, 15o g naturalnego jogurtu, pół grapefruita.
 Wariant IV: pół pomarańczy, 3 kiwi, 50 g naturalnego jogurtu.
 Wariant V: 100 g twarożku z chudego białego sera z dodatkiem 150 g owocowego jogurtu, sałatka: jajko na twardo, około 100 g gotowanych brokuł, pół papryki, pół małej czerwonej cebuli.
Między trzema podstawowymi posiłkami można sobie pozwolić na lekkie drugie śniadanie i podwieczorek. Powinny się one składać z jogurtu z owocami lub warzywami. Dania możemy dowolnie komponować na bazie podanych wyżej składników tak, aby przez 14 dni trwania diety zrobić różnorodne menu. Pamiętajmy o piciu co najmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie.
Dieta jogurtowa jest prostym i szybkim pomysłem na zrzucenie zbędnych kilogramów. Jej największą zaletą jest bezpieczeństwo i różnorodność składników odżywczych przyjmowanych do organizmu. Aby uniknąć efektu jojo po zakończeniu programu, powinno się unikać niezdrowej, wysoko przetworzonej i kalorycznej żywności a także prowadzić zdrowy styl życia i uprawiać sport

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz