Dieta 5:2
Kto nie myśli o zrzuceniu nadmiernych kilogramów”? chyba każdy o tym myśli komu na tym zależy. Sposobów na zrzucenie wagi jest mnóstwo, ale najbardziej znaną formą odchudzania jest - głodówka. Jest jedna z najmniej skutecznych metod. Jeśli podejmujemy głodówkę bardzo szybko chudniemy, ale po zaprzestaniu , szybko przybieramy na wadzę. Z pomocą łakomczuchom wychodzi dieta 5:2. Czy ta dieta jest zdrowa i przynosi zamierzony efekt ? Przyjrzyjmy się tej diecie.
Co to jest dieta 5:2?
Dieta 5:2 to dieta tzw. sporadycznego niedojadania
(ang. intermittent fasting, IF). Przyjmuje się , że przez określony czas
poddajemy nasz organizm na głodówkę. Według autora diety,
dr Michaela Mosleya, ograniczenie spożycia kalorii 2 razy w tygodniu do
500 dla kobiet i 600 dla mężczyzn, pozwala obniżyć masę ciała.
Zasady diety 5:2
Przez okres 5 dni w tygodniu możemy jeść co chcemy nie zważając na wszystkie ograniczenia dotyczące zawartych kalorii w żywności
i napojach na które mamy ochotę. Przez ostatnie 2 dni tygodnia możemy
przyjmować do organizmu tylko 25 proc. Bieżącego zapotrzebowania w
postaci 2 posiłków w ciągu całego dnia.
Dni postu nie mogą następować po sobie.
Podczas „minigłodówki” powinniśmy wybierać artykuły zawierające dużo błonnika i pełnowartościowe białko, powodujące uczucie
sytości (warzywa, nasiona roślin strączkowych, produkty bogate w pełne
ziarno, chudy nabiał, mięso, orzechy i pestki, a także jaja).
Podczas dnia należy przyjmować określona ilość wody i herbat ziołowych oraz owocowych.
Dr Mosley zleca, żeby stosować dietę przez okres całego życie. Głodówki przez określony czas mają nie tylko zminimalizować masę ciała, ale również obniżyć poziom glukozy we krwi i cholesterolu czy zwiększyć nadwrażliwość tkanek na insulinę. Dzięki temu zrównoważona gospoda insuliny organizmu może lepiej magazynować glukozę i równocześnie zwalczać tłuszcz.
Ocena diety 5:2
ZALETY
zaletą tej diety jest elastyczny komfort psychiczny, który wynika z świadomości, że ograniczania w jedzeniu nie będzie trwać wiecznie. Jest rzeczą jasną, że przez jeden dzień łatwiej podporządkować się regułą niż przez cały tydzień.
Dużym plusem wszystkich diet, które zakładają sporadyczne głodówki (trwające nie więcej niż 24h), jest czyszczenie organizmu z toksyn, zapewnia wytchnienia trzustce, zmniejszenie ryzyko zachorowania na cukrzycę albo choroby serca, jak również obkurczenie żołądka i lepsze funkcjonowanie układu pokarmowego.
WADY
Dieta 5:2 daje możliwość „objadania się” przez 5 dni w tygodniu, zarazem istnieje ogromne ryzyko, że przez znaczą część tygodnia będziemy jedli więcej niż nasz organizm jest w stanie przetworzyć. To oznacza mało widoczne efekty podjętej diety lub ich zupełny brak. Jak pokazują badania, następnego dnia po odbytej głodówce dostarczamy organizmowi 15 proc. kcal więcej niż wynosi podstawowe zapotrzebowanie na kalorie. Trzeba mieć świadomość, że dieta dr Mosleya nie zawsze daje gwarancję utraty masy ciała.
Minigłodówki w diecie 5:2 mogą prowadzić do spadku spadku energii
w ciągu dnia, osłabienie, uczucie nadmiernego zmęczenia i spadek
nastroju, bóle głowy oraz senność to efekty uboczne, które mogą wystąpić
podczas stosowania tej diety.
PRZECIWWSKAZANIA
Nie każda osoba może przystąpić do odchudzania z
dietą 5:2. Przeciwwskazaniem jest : ciąża, przyjmowanie leków, cukrzyca
typu 1, zaburzenia trawienia, wychudzenie i wiek poniżej 18 lat.
RYZYKO
Objawia się wtedy, kiedy przedłużymy głodówkę. Prowadzi nie tylko do spalenia tkanki tłuszczowej, ale także utraty znacznej części tkanki mięśniowej, osłabienia przemiany materii i efektu jo-jo.
WNIOSKI
Dieta 5:2 zadziała tylko wtedy, kiedy w dni dowolnego łakomstwa nie będziemy nadrabiać w przesadny spalonych kalorii . Również jeśli po jej rozpoczęciu uda nam się zastosować stałe zmiany w przyzwyczajeniach żywieniowych, szczególnie jeść
mniejsze porcje, w regularnych odstępach 3-4 h. Jeśli zmusi nas ona do
myślenia o tym, co będziemy jeść, kiedy i w jakiej ilości, do czytania
etykiet na produktach, picia co najmniej 1,5l wody na dobę, nieobjadania się i zmiany nastawienia do tego, jak wygląda nasze żywienie, jestem za taką dietą.
Przykład jadłospisu dnia postnego dla kobiet (500kcal):
Śniadanie: muesli z płatków owsianych, jabłka i
mleka (pół szklanki odtłuszczonego mleka, ćwierć szklanki płatków
owsianych, jabłko)
Obiadokolacja: łosoś pieczony z pomidorami (140g
filetu z łososia bez skóry, garść pomidorków koktajlowych, pół szklanki
gotowanej fasolki szparagowej).
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz