Dieta przetworowa
Dieta przetworowa została opracowana w oparciu o dżemy, koncentraty, przetwory, warzywa i owoce mrożone oraz sok malinowy. W trakcie stosowania diety należy spożywać 2 l wody mineralnej niegazowanej, herbaty ziołowe lub owocowe. Ten harmonogram żywieniowy należy stosować 10-20 dni. Po jej przeprowadzeniu możemy liczyć na zrzucenie około 1 kg w ciągu 10 dni. Stosować ją można w odstępach 1-2 miesięcznych. Korzystać z nich mogą osoby dorosłe, które nie chorują. Diety natomiast nie powinny stosować dzieci, młodzież w wieku dorastania, a także kobiety w ciąży lub też karmiące piersią. Dieta przetworowa jest szczególnie bogata w witaminy A, E, C, z grupy B, potas oraz błonnik.
Przykładowy jadłospis
I dzień
- I śniadanie: podwójna kanapka z chleba pełnoziarnistego, bawarka na mleku 2%, 50 g powideł śliwkowych
- II śniadanie: pieczone jabłko, kubek kawy zbożowej bez dodatku cukru
- Obiad: talerz zupy jarzynowej z ziemniakami, dynia konserwowa, pierś indyka gotowana w warzywach, ryż pełnoziarnisty gotowany na parze, szklanka herbaty owocowej bez dodatku cukru
- Podwieczorek: kisiel porzeczkowy, 1 sucharek bez cukru
- Kolacja: ryba gotowana na parze z warzywami, kromka chleba pumpernikiel, szklanka zielonej herbaty z sokiem malinowym
II dzień
- I śniadanie: omlet z 1 jajka posmarowany powidłem truskawkowym, szklanka kawy zbożowej bez cukru z dodatkiem mleka
- II śniadanie: jogurt morelowy 1,5%, 1 biszkopt
- Obiad: pierogi z truskawkami mrożonymi, pole je można jogurtem naturalnym bez cukru i łyżką miodu, szklanka czerwonej herbaty
- Podwieczorek: budyń z sokiem malinowym
- Kolacja: 2 naleśniki z przecierem jabłkowym, szklanka herbaty bez cukry z sokiem malinowym lub truskawkowym
III dzień
- I śniadanie: jogurt naturalny zmiksowany z jagodami mrożonymi lub ze słoiczka, kromka chleba żytniego z plastrem szynki z indyka, pół papryki żółtej, ogórek konserwowy, liść sałaty
- II śniadanie: kawałek ciasta drożdżowego, szklanka zielonej herbaty z sokiem truskawkowym
- Obiad: zupa pomidorowa z dodatkiem przecieru (własnej roboty) z makaronem, schab gotowany w warzywach, ziemniaki gotowane na parze, ogórek kiszony, szklanka wody z cytryną
- Podwieczorek: galaretka porzeczkowa, szklanka herbaty białej
- Kolacja: 2 naleśniki z jabłkami podsmażonymi, szklanka herbaty bez cukru z sokiem malinowym
Dieta przetworowa została opracowana w oparciu o dżemy, koncentraty, przetwory, warzywa i owoce mrożone oraz sok malinowy. W trakcie stosowania diety należy spożywać 2 l wody mineralnej niegazowanej, herbaty ziołowe lub owocowe. Ten harmonogram żywieniowy należy stosować 10-20 dni. Po jej przeprowadzeniu możemy liczyć na zrzucenie około 1 kg w ciągu 10 dni. Stosować ją można w odstępach 1-2 miesięcznych. Korzystać z nich mogą osoby dorosłe, które nie chorują. Diety natomiast nie powinny stosować dzieci, młodzież w wieku dorastania, a także kobiety w ciąży lub też karmiące piersią. Dieta przetworowa jest szczególnie bogata w witaminy A, E, C, z grupy B, potas oraz błonnik.
Przykładowy jadłospis
I dzień
- I śniadanie: podwójna kanapka z chleba pełnoziarnistego, bawarka na mleku 2%, 50 g powideł śliwkowych
- II śniadanie: pieczone jabłko, kubek kawy zbożowej bez dodatku cukru
- Obiad: talerz zupy jarzynowej z ziemniakami, dynia konserwowa, pierś indyka gotowana w warzywach, ryż pełnoziarnisty gotowany na parze, szklanka herbaty owocowej bez dodatku cukru
- Podwieczorek: kisiel porzeczkowy, 1 sucharek bez cukru
- Kolacja: ryba gotowana na parze z warzywami, kromka chleba pumpernikiel, szklanka zielonej herbaty z sokiem malinowym
II dzień
- I śniadanie: omlet z 1 jajka posmarowany powidłem truskawkowym, szklanka kawy zbożowej bez cukru z dodatkiem mleka
- II śniadanie: jogurt morelowy 1,5%, 1 biszkopt
- Obiad: pierogi z truskawkami mrożonymi, pole je można jogurtem naturalnym bez cukru i łyżką miodu, szklanka czerwonej herbaty
- Podwieczorek: budyń z sokiem malinowym
- Kolacja: 2 naleśniki z przecierem jabłkowym, szklanka herbaty bez cukry z sokiem malinowym lub truskawkowym
III dzień
- I śniadanie: jogurt naturalny zmiksowany z jagodami mrożonymi lub ze słoiczka, kromka chleba żytniego z plastrem szynki z indyka, pół papryki żółtej, ogórek konserwowy, liść sałaty
- II śniadanie: kawałek ciasta drożdżowego, szklanka zielonej herbaty z sokiem truskawkowym
- Obiad: zupa pomidorowa z dodatkiem przecieru (własnej roboty) z makaronem, schab gotowany w warzywach, ziemniaki gotowane na parze, ogórek kiszony, szklanka wody z cytryną
- Podwieczorek: galaretka porzeczkowa, szklanka herbaty białej
- Kolacja: 2 naleśniki z jabłkami podsmażonymi, szklanka herbaty bez cukru z sokiem malinowym
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz