Jeśli myślimy o lekkim i
zdrowym planie żywieniowym, dieta jogurtowa jest jedną z bardziej
lepszych wyborów. Zawarte w jogurtach żywe kultury bakterii znacznie
usprawniają proces trawienia. Przygotowane przez nas menu zawiera dużo
witamin, łatwo przyswajalne białko, fosfor oraz wapń. Dieta jogurtowa
umożliwia pozbyć się zbędnych kilogramów przygotowując sobie zdrowe i
smaczne produkty. Stosując się do wskazówek, w krótkim czasie zobaczymy
różnice. Dieta jogurtowa to plan dwutygodniowy. Jego wartości
przewyższają jego wady. Jedyną niedogodnością jest kwestia budżetowa –
każdego dnia trzeba kupować różnego rodzaju jogurty. Dieta po kilku
dniach może być monotonna, jednakże krótki czas jej trwania na pewno nam
to zrekompensuje. Korzyści płynące z podjęcia tego programu są z
pewnością warte zaangażowania – w ciągu 14 dni możemy zrzucić aż 6
kilogramów. Zaletą tej diety odchudzającej jest jej bezpieczeństwo. Nasz
organizm jest zaopatrywany we wszelkie niezbędne do normalnego
funkcjonowania składniki odżywcze. Stosując dietę jogurtową, nie czujemy
głodu.
Przejdźmy do głównych założeń programu.
Najistotniejsze rzeczą jest, żeby przyswajane przez nas jogurty
zawierały żywe kultury bakterii, które, jak już wspomnieliśmy, ułatwiają
i przyspieszają przemianę materii. Nie należy ograniczać się tylko do
jogurtów naturalnych – możemy jeść także te owocowe, zarówno
beztłuszczowe, jak o normalnej zawartości tego składnika pokarmowego.
Dieta pozwala na spożywanie również innych produktów, a jest to m.in.
pieczywo, warzywa i owoce. Już po trzech dniach stosowania programu
można zobaczyć pierwsze jego rezultaty w postaci uczucia lekkości i
dobrego samopoczucia. Dieta jest doskoną metodą na oczyszczenie
organizmu z toksyn i ubocznych produktów przezmiany materii.
Główne zalety jogurtu i potraw na bazie jogurtu:
Zawartość witamin A, B1, B2 i
niacyny, które regulują przemianę materii, podwyższając odporność,
wzmacniają system nerwowy, pomagają zmniejszyć zmęczenie i osłabienie
Zawartość łatwo przyswajalnego białka
niezbędnego w procesie budowy komórek, wytwarzania hormonów i enzymów
oraz prawidłowego funkcjonowania organizmu
Zawartość wapnia niezbędnego do budowy zębów i kości (u dzieci) oraz utrzymania równowagi masy kostnej (u dorosłych)
Są niskokaloryczne – można spożywać je bez obaw jako przekąski między głównymi posiłkami
Przykładowy jadłospis:
Śniadanie
Wariant I:: banan, 150 g owocowego jogurtu z 5 łyżkami muesli.
Wariant II: pól grapefruita, kromka chleba z dżemem lub marmoladą, 150 g jogurtu śliwkowego.
Wariant III: 2 mandarynki, 150 g truskawkowego jogurtu, 2 łyżki pszennych otrębów.
Wariant IV: jabłko, 2 kanapki z szynką drobiową, 150 g naturalnego jogurtu.
Wariant V: jabłko, 150 g jogurtu owocowego z łyżką pestek dyni.
Jogurt
Obiad
Wariant I:: gotowane na parze warzywa
(np. marchew, groszek, brokuły, kalafior), szklanka ugotowanego na
sypko ryżu polanego naturalnym jogurtem naturalnym i posypanego natką
pietruszki.
Wariant II: kotlet schabowy (bez
panierki), pół szklanki makaronu ugotowanego al dente, duży pomidor
pokrojony w plastry z dodatkiem sosu jogurtowego (cztery łyżki
naturalnego jogurtu, sól, pieprz, pół łyżeczki bazylii), sałatka z
połówki awokado z dodatkiem 50 g owocowego jogurtu 0% tłuszczu.
Wariant III: 2 gotowane ziemniaki,
niewielki kawałek piersi z kurczaka (smażona na łyżce oliwy), około 250 g
gotowanego kalafiora, 150 g naturalnego jogurtu.
Wariant IV: 2 gotowane ziemniaki,
niewielki kawałek piersi z indyka (smażona na łyżce oliwy), surówka z
marchwi i jabłka, około 100 g fasolki szparagowej, 150 g naturalnego
jogurtu.
Wariant V: 2 gotowane ziemniaki,
niewielki kawałek rybnego filetu rybnego (gotowany na parze z różnymi
jarzynami), 200 g surówki z białej kapusty z dodatkiem soku cytrynowego,
150 g naturalnego jogurtu.
Kolacja
Wariant I:: kromka chleba (graham)
posmarowanego cienko margaryną, połowa papryki, pomidor, połowa papryki,
150 g jogurtu naturalnego.
Wariant II: kromka chleba typu graham, 175 g jogurtu naturalnego z dodatkiem połowy papryki i natką pietruszki.
Wariant III: kromka chleba razowego
posmarowanego cienko margaryną, 2 kawałki chudego białego sera, 15o g
naturalnego jogurtu, pół grapefruita.
Wariant IV: pół pomarańczy, 3 kiwi, 50 g naturalnego jogurtu.
Wariant V: 100 g twarożku z chudego
białego sera z dodatkiem 150 g owocowego jogurtu, sałatka: jajko na
twardo, około 100 g gotowanych brokuł, pół papryki, pół małej czerwonej
cebuli.
Między trzema podstawowymi posiłkami można sobie
pozwolić na lekkie drugie śniadanie i podwieczorek. Powinny się one
składać z jogurtu z owocami lub warzywami. Dania możemy dowolnie
komponować na bazie podanych wyżej składników tak, aby przez 14 dni
trwania diety zrobić różnorodne menu. Pamiętajmy o piciu co najmniej 1,5
litra wody mineralnej dziennie.
Dieta jogurtowa jest prostym i szybkim pomysłem na
zrzucenie zbędnych kilogramów. Jej największą zaletą jest bezpieczeństwo
i różnorodność składników odżywczych przyjmowanych do organizmu. Aby
uniknąć efektu jojo po zakończeniu programu, powinno się unikać
niezdrowej, wysoko przetworzonej i kalorycznej żywności a także
prowadzić zdrowy styl życia i uprawiać sport
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz